Het geboorteproces en zorg
Het geboorte proces
Tijdens de dracht ligt het kalf op zijn zij in de baarmoeder. Bij de geboorte wordt het kalf gedraaid naar buikligging, zodat het er met gestrekte voorpootjes (kopligging) of met gestrekte achterpootjes (stuitligging) uit komt. Als het kalf niet in deze houding ligt zal het kalf gedraaid moeten worden, dit is een klus voor de veearts. Doe dit niet zelf als u dit niet kan!!
Veel koeien gaan liggen bij de geboorte, maar niet allemaal. Als de waterblaas tevoorschijn komt begint het afkalven (zie afb.12). In de waterblaas zit de voetblaas, deze omsluit het kalfje en het vruchtwater.
Het gehele geboorte proces duurt enkele uren.
In de eerste paar uren na het afkalven zal de koe haar kalf schoonlikken (zie afb.13). In het eerste half uur zou het kalf de biest moeten gaan drinken. Hier zitten voedings- en afweerstoffen die het kalf goed beschermen. Binnen een halve dag moet het kalf ongeveer 4 liter biest drinken, daarna verandert het biest in gewone koeienmelk. Hiervan zal een kalf 5 tot 10 liter melk per dag drinken.
In de eerste 24 uur wordt de band tussen moeder en kalf hechter. Meestal laat een melkveebedrijf het kalf echter een halve dag bij elkaar voor de biest. Soms word het kalf ook meteen weg gehaald en wordt de biest met de hand gegeven (zie afb.14).
Zorg
Zorg dat de kraamstal netjes en schoon is (zie afb.15). Probeer mest en urine z.s.m. te verwijderen, dit bevat veel ziektekiemen en hier kan een kalf erg ziek van worden.
Zorg ook dat de kalven op een goede temperatuur blijven. De beste temperatuur is tussen de 15 en 25 graden Celsius.
Afbeelding. 12 Afbeelding. 13
Afbeelding. 14 Afbeelding. 15
Maak jouw eigen website met JouwWeb